Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Vjenčane nedoumice: odabir i promjena prezimena

Vjenčanje: odabir prezimenaPo tradicionalnom shvaćanju, žena uzima muževo prezime te postaje dio njegove obitelji. No, stvari su se u vezi vjenčanja u mnogočemu promijenile, pa tako i u tom pogledu. Sve češći su slučajevi gdje žena muževo prezime nadoda svojemu ili čak slučajevi kada muž uzima ženino prezime. U ovom članku navesti ćemo neke savjete koji vam mogu pomoći da odlučite koje prezime odabrati te što konkretno po zakonu možete učiniti.

Što uzeti u obzir kod odabira prezimena?

Razni su faktori koji igraju ulogu kod odabira prezimena nakon vjenčanja. Najčešće su u dvojbi žene zbog tradicionalnog shvaćanja da žena treba uzeti muževo prezime. Ako ste u takvoj dvojbi, prije svega razmislite koliko vam vaše prezime znači. Primjerice, neke žene rado mijenjaju prezime u muževo jer je zvučnije, lakše se piše ili pamti, ili im se jednostavno ne sviđa prezime koje su imale do sada. Sa druge strane, žene koje su poznate po svome imenu i prezimenu, bilo da su izgradile karijeru ili imaju firmu koja je prepoznatljiva po tom prezimenu, su sklonije ostaviti svoje prezime ili samo nadodati muževo.
Kod dodavanja prezimena također treba obratiti pažnju na to kako se ta prezimena slažu, izgovaraju zajedno te na duljinu oba prezimena.
Također, često se može čuti da su žene vezane uz svoje prezime, te da promjenom prezimena imaju osjećaj da gube svoj identitet, a takvi osjećaji se nipošto ne smiju zanemariti. No prije bilo kakve odluke, razgovarajte o tome. Dogovor mora biti zajednički, a spremnost na sporazum pokazuje koliko ozbiljno shvaćate brak i sve situacije koje on donosi.

Zakonska regulativa kod odabira prezimena

Prema članku 31. Obiteljskog zakona kao prezime možete odabrati jednu od sljedećih varijanti:

1. Da svako zadrži svoje prezime,
2. Da se kao zajedničko prezime odabere bilo ženino ili muževo prezime,
3. Da oboje kao zajedničko odaberete oba prezimena te tada odabirete koje ćete upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu,
4. Da svako uz svoje prezime uzme i prezime bračnog druga i odluči koje će upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu.

Potrebno je još naglasiti da prema članku 2. Zakona o osobnom imenu, ime i prezime može svako za sebe sadržavati najviše dvije riječi.

Na nasumičnom primjeru, to bi izgledalo ovako:

1. Ana Anić i Hrvoje Horvat
2. Ana Anić i Hrvoje Anić, ili, Ana Horvat i Hrvoje Horvat
3. Ana Anić Horvat i Hrvoje Anić Horvat, ili, Ana Horvat Anić i Hrvoje Horvat Anić
4. Kao posljednji primjer moguće su kombinacije iz gornjeg primjera uz mogućnost da jedan od supružnika zadrži samo svoje prezime, ili da prezimena imaju različiti redoslijed kod jednog i kod drugog – Ana Anić Horvat i Hrvoje Horvat Anić

Kao što vidite, zakonska regulativa daje veliku slobodu pri izboru prezimena. Na vama je da se prema svojim željama dogovorite koje prezime ćete nositi od sada pa nadalje.


20.9.2009.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Vjenčane nedoumice: odabir i promjena prezimena
Davanje kapare i plaćanja prije vjenčanja
Ideje i savjeti za prvi ples mladenaca
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi