Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Davanje kapare i plaćanja prije vjenčanja

Davanje kapare i plaćanja prije vjenčanjaČesta pitanja u vezi planiranja vjenčanja su: "Koliko iznose kapare za vjenčanicu, salu, glazbu?", "Trebamo li imati ušteđevinu prije vjenčanja?" ili "Što sve treba platiti prije vjenčanja?". Odgovori na ova pitanja nisu jednaki za sve mladence, a za što je sve potrebno dati kaparu i što ćete morati platiti prije vjenčanja, pročitajte u ovom članku.

Fiksni troškovi prije vjenčanja

Bez obzira da li ste trebali dati kaparu za neke usluge, postoje fiksni troškovi za stvari koje morate platiti prije vjenčanja i koje morate imati na umu pri organizaciji. Neki parovi te troškove snose kako oni dođu, bilo plaćanjem od svojih prihoda ili im te troškove pokrivaju roditelji, kumovi, rodbina. Svakako sigurnija opcija je imati ušteđevinu prije vjenčanja, jer teško je računati na novac koji još nemate – a zbog raznih životnih situacija možda će vam ga u tom trenutku biti nedovoljno.
Evo popisa troškova na koje možete računati prije vjenčanja ili na sam dan vjenčanja (prije čina sklapanja braka):

- Troškovi sklapanja braka – za izvode iz matice rođenih, prijava namjere sklapanja braka, zaručnički tečaj, naknada za sklapanje braka
- Pozivnice, zahvalnice, knjiga gostiju, kartice za raspored sjedenja itd.
- Kolači i torta
- Cipele za mladenku i mladenca
- Odijelo za mladenca
- Vjenčanica i haljina iza ponoći (ukoliko ih kupujete ili dajete šivati)
- Donje rublje
- Plesni tečaj
- Vjenčano prstenje i nakit za vjenčanje
- Frizer, šminkanje, kozmetički tretmani
- Momačka i djevojačka večer
- Strani aperitivi za restoran
- Zakuska i piće kod mladenke i mladenca za prijem gostiju

Davanje kapare prije vjenčanja

Smisao kapare je pojačanje ugovora između vas i pružatelja usluge za vjenčanje. Od kapare nemojte bježati, jer drugoj strani ona daje potvrdu da ste ozbiljni u vezi dogovora no ujedno i veže drugu stranu na ispunjenje posla.

Prilikom davanja kapare obavezno napišite ugovor kojim se određuju vaše obveze i obveze druge strane, cijena, iznos dane kapare te druge bitne stvari koje mislite da bi ugovor trebao sadržavati. Kapara se mora uračunati u ispunjenje vaše obveze, znači trebate platiti još samo razliku do pune cijene ili ako plaćate punu cijenu, kapara vam se vraća.

Ovisno o dijelu Hrvatske, iznosi kapara i usluge koje se moraju kapariti variraju, ovdje je popis usluga koje se najčešće kapare:

- Restoran/sala/hotel
- Najam vjenčanice
- Fotograf i snimatelj
- Band/DJ/Glazba za vjenčanje

Bez obzira koliki vaši predviđeni troškovi prije vjenčanja bili, uvijek je dobro imati nešto novca "u rezervi". Čak i ako u potpunosti vladate troškovima i vjenčanim budžetom, taj ušteđeni novac bi vam mogao dobro doći. Ako ništa drugo, kada sve prođe, sigurno ćete ga sa veseljem potrošiti na bračno putovanje.


18.10.2009.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi