Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Neobične cvjetne dekoracije za stolove – sa odmakom od klasike ili skupih aranžmana

Neobične cvjetne dekoracije za stoloveKonačno ste u svom planiranju vjenčanja došli do faze izbora cvijeća i dekoracije za stolove u restoranu ili sali. Proučili ste naš članak o detaljima, odlučili što ćete po tom pitanju, tako da je ostalo samo cvijeće. Ako vam se ne sviđa/nije dovoljna dekoracija koja vam je uračunata u cijenu u restoranu (najčešće vaza sa jednim cvijetom i svijećom), a nešto posebno poput velikih aranžmana od cvijeća za svaki stol vam je preskupo, postoji originalna i posebna cvjetna dekoracija i za vas – teglice sa posađenim cvijećem ili ukrasnim biljem.

Ako vam je vjenčanje u sezoni proljeće-ljeto, zaista imate sreće, jer imate najveći izbor sadnica i to po najpovoljniji cijenama. Bez obzira da li birate trajnije lukovice ili jednogodišnje sadnice, u potpunosti možete prilagoditi boju cvijeta prema boji teme vjenčanja. Ukoliko želite uštedjeti i na darovima za goste, možete iste i dijeliti nakon svadbene večere, no o tome u drugom dijelu članka.

Vjenčanje SnovaZa vjenčanje koje se održava u proljeće/ljeto najveći je izbor sadnica i biljaka i po najpovoljnijim cijenama. Jednogodišnja biljka koja se u proljeće može kupiti u svim bojama je surfinija. Njena niska cijena (2-3 kn po sadnici) čini ju idealnom za dekoraciju: ukoliko želite malu cvjetnu dekoraciju, kupite ih tjedan dana prije vjenčanja i samo prebacite u male ukrasne tegle, ili postojeće omotajte krep papirom, ukrasnom folijom ili organdijem. Ako želite veću cvjetnu dekoraciju, kupite sadnice mjesec do dva prije vjenčanja, presadite u veću ukrasnu teglu, s time da u teglu stavljate barem dvije ili tri biljčice. Držite ih na sunčanom mjestu, zalijevajte, a teglice će se u mjesec dana pretvoriti u male cvjetne kugle. Jednaka stvar se radi ako želite veće dekoracije za npr. ulaz u salu, surfinije se sade u velike viseće tegle ili tegle na stalku. Raspon boja je od bijele, ljubičaste, roze, fuksija, do rjeđih narančastih i žutih cvjetova. Možete kombinirati boje, ili kombinirati sa sadnjom drugih "visokih" biljaka.

Vjenčanje SnovaMožda je vaš datum vjenčanja baš početkom proljeća pa imate sreće što u svakoj bolje opskrbljenoj cvjećarnici ili trgovačkom centru možete kupiti teglice sa lukovicama zumbula, šafrana i narcisa. Dok su narcise u tradicionalno žutoj boji, rjeđe bijeloj, zumbule možete naći ljubičaste, roze, fuksija, pa čak i bijele. Šafrana ima bijelih, ljubičastih, ali i ludih boja poput narančaste. Šafrani se sade po nekoliko lukovica u istu teglu, dok je za zumbule i narcise dovoljno po jednu. Po jedna takva teglica na stolu, djelovati će svježe i drukčije. Vjenčanje Snova Radi većeg efekta, možete nekoliko malih teglica staviti na centralnu poziciju stola, ili u veću teglu saditi nekoliko vrsta cvijeća i lukovica da dobijete izgled malog šarenog vrta. Ako ćete lukovice saditi sami, a ne kupovati one već propupale, obavezno ih sadite dva mjeseca prije njihove cvatnje i to u većim količinama, kako bi onda mogli izabrati primjerke koji su najviše uspjeli i presaditi ih u ukrasne teglice za vjenčanje.

Naravno, postavlja se pitanje zašto u teglama uopće imati cvijeće koje cvjeta kao dekoraciju? Zašto to ne bi bilo nešto posebno, poput dobro poznatih biljaka npr: kućna srećica, čuvar kuće, slonova šapica, ili čak teglica sa začinskim biljem, pogotovo ako već iste imate u svom vrtu. Sadnice ružmarina, bosiljka, majčine dušice u teglicama od terakote izgledaju zanimljivo i originalno, a možete ih nakon večere dijeliti i kao zahvalnice odnosno darove za goste. Vjenčanje Snova Potrebno je unaprijed predvidjeti broj teglica za svaki stol kako bi svaka obitelj dobila najmanje jednu biljku. Zgodno bi bilo staviti kartice sa zahvalom i imenima gostiju na samu teglu. Na isti način možete dijeliti bilo kakve sadnice, vaši gosti će biti oduševljeni što su dobili nešto drukčije od klasične zahvalnice sa slikom.

Ovisno o tome koliko toga ćete napraviti sami, na ovakvim dekoracijama biste mogli značajno uštedjeti. No, ako i ne uštedite, jedna stvar je sigurna – imati ćete jedne od posebnijih dekoracija koje su vaši gosti ikada imali prilike vidjeti.


Pripremila: Branka Biščan, 15.5.2008.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi