Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Izrada pozivnice i zahvalnice u istom stilu (prvi dio)

Izrada pozivnice i zahvalnice u istom stiluU ovom članku ću vam pokušati približiti jednostavnost izrade lijepe i efektne pozivnice i zahvalnice. Ukoliko imate vremena, lijepe i moderne pozivnice i zahvalnice možete izraditi sami, a ovisno o broju gostiju, na ovoj stavci organizacije vjenčanja možete znatno uštedjeti.
Prije bilo kakve izrade, potrebno je provjeriti u kojim dimenzijama su dostupne koverte i boje koverti. Nikako nemojte prvo raditi pozivnice, a tek onda tražiti koverte, jer dimenzije koverti su unaprijed određene pa je bolje prilagoditi veličinu izrađene pozivnice koverti.

Izrada pozivnice

Idemo nabrojati što nam je sve potrebno za izradu prikazane pozivnice, a onda polako krećemo u izradu.
Vjenčanje Snova

Koverta koju sam izabrala je četvrtastog oblika ivory boje sa sjajem, veličine 17x17 cm. Dalje nam trebaju tri A4 papira s kojima ćemo raditi: deblji papir (tanki karton) u pastelnoj žućkasto-krem boji (koji ide za podlogu), manje prozirni paus papir sa šatiranim uzorkom (za ispis teksta pozivnice) i običan paus papir (za ukrasni preklop). Satenska traka je debljine 1 cm, u šampanj boji. Treba nam i ravnalo, oštre škare, ljepilo i skalpel. Također, a nije na slici, trebat će nam printer i računalo, uz pretpostavku da se znate koristiti Microsoft Word programom i printerom.

Prvo ćemo napraviti pripremu teksta u Microsoft Word programu.
Vjenčanje Snova

Kako je koverta veličine 17x17 cm, naša pozivnica će biti veličine 16x16 cm da komotno stane. Paus sa šatirastim uzorkom na koji će ići tekst pozivnice biti će 14x14 cm, znači 2 cm manji od podloge. U MS Word programu zato radimo tablicu sa jednom ćelijom veličine 14x14 cm i vidljivim rubovima i u nju upisujemo tekst pozivnice. Na vrhu treba ostaviti nekoliko centimetara prazno zbog kasnijeg umetanja satenske trake.
Kada smo zadovoljni bojom i tekstom, radimo ispis dokumenta. Preporuča se prvo isprobati na običnom papiru, a ako ste i onda zadovoljni, početi printati na skupljem pausu sa uzorkom.

Napokon uzimamo škare u ruke:
Vjenčanje Snova

Izrezujemo isprintani paus po rubovima tablice. Pazite da se crte rubova izrežu, nema ništa ružnije od neuredno izrezane pozivnice.

Podlogu odnosno deblji papir (karton) treba izrezati na veličine pozivnice 16x16 cm.
Vjenčanje Snova

Na podlogu 16x16 cm lijepimo paus sa isprintanim tekstom 14x14 cm. Paus sa uzorkom se ovdje pokazao kao dobar izbor jer nije jako proziran i ne vide se tragovi ljepila kao što bi bilo na običnom pausu.

Ovako to izgleda kad je zalijepljeno:
Vjenčanje Snova

Vraćamo se na računalo, u MS Word:
Vjenčanje Snova

Sad radimo uzorak koji ćemo ispisati na običnom pausu, za ukrasni preklop pozivnice. Radimo tablicu sa jednom ćelijom veličine 16x16 cm jer taj preklop mora biti jednako velik kao pozadina. Za dekoraciju preklopa puno uzoraka cvjetića, rubova, kuteva s ukrasima i slično imate u MS Word gotovim crtežima (možete ih i besplatno skinuti s interneta). Ja sam umetnula jedan ovakav apstraktni cvjetni zavijutak.

Isprintamo na običnom pausu (naravno, kao i prvi put, prvo isprobati na običnom papiru), i režemo paus po rubovima tablice na dimenzije 16x16 cm.

Veličina pausa mora odgovarati veličini pozivnice. Vrijeme je da napravimo rezove za provlačenje satenske trake:
Vjenčanje Snova

Sada se vidi zašto je trebalo ostaviti prostora kod pisanja teksta pozivnice. Skalpelom radimo dva reza debljine trake (1 cm) međusobne udaljenosti 3-4 cm. Rezovi se rade i na pausu koji prekriva pozivnicu i na podlozi.

Nastavak izrade na sljedećoj stranici.

Sljedeća stranica

Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi