Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Savjeti za darivanje mladenaca - što pokloniti mladencima?

Savjeti za darivanje mladenaca - što pokloniti mladencimaVjerojatno niti jedna tema ne izaziva toliko oprečnih mišljenja kao ova. Darivanje mladenaca uvijek je bilo pitanje koje izaziva određenu dozu neugode, bilo da pitanje dara postavi uzvanik mladencima ili da mladenci sami započinju tu temu. Neka rješenja za česta pitanja u vezi vjenčanog darivanja donosimo u ovom članku.

Smisao darivanja mladenaca

Za razliku od ne tako daleke prošlosti, gdje se darivanjem stvari pokušavalo pomoći mladoj obitelji da što bolje potrebnim stvarima upotpuni domaćinstvo, u današnje vrijeme darivanje se svelo na "pokrivanje stolice" u restoranu, odnosno na novčane darove. Zašto? Nažalost, trenutno stanje je takvo da su se cijene usluga vezanih za vjenčanje udvostručile u zadnjih par godina, dok su nam primanja ostala ista, pa se u najvećem broju slučajeva mladenci nadaju da će baš od novčanih darova moći platiti restoran, band i fotografa, osim ako nisu jedni od rijetkih sretnika kojima roditelji mogu platiti troškove vjenčanja. Prošla su vremena kada se svadba mogla napraviti jeftino, ili za razumnu cijenu, i većina mladenaca priželjkuje novčane darove kako ne bi morali dizati kredite radi plaćanja svadbe.
Mnogim uzvanicima je darivanje novca hladno, nije njihov stil ili pripadaju tradicionalistima koji smatraju da treba darivati nešto što će se koristiti u kući i da je smisao darivanja u "lijepim i korisnim stvarima, a ne novcu". S jedne strane, ne mogu se ne složiti s time. Najljepši dar je kad dobiješ nešto što si trebao, priželjkivao, sanjao, a ne koverta s novcem. Darovi na neki način pričaju priču o vezi između gosta i mladenaca i puno su intimniji nego novac. Ali, s druge strane, ovdje sva romantika u vezi darovanja nestaje. Jer teško je ispričati intimnu priču sa 4 friteze i 3 miksera. Teško je reći da je stvar uvijek dobar poklon kada mladenci dobiju na dar ogromnu kinesku vazu visine metar i pol, koja im niti veličinom niti stilom paše u stan. Vjenčanje Snova Također, postoji jedan mali broj onih koji prosljeđuju već dobivene vjenčane darove i jedva čekaju da ih se riješe. I vrlo je velika vjerojatnost da gosti ne poznaju ukus niti navike mladenaca. Zato je najsigurnije darivati, odnosno tražiti za vjenčani dar, novac. Ali gdje je u novcu toplina i smisao darivanja? Ako malo razmislite, naći ćete ga možda još više nego u klasičnim darovima. Gost sa novcem kao darom govori: "Znam da Vam je vjenčanje financijski iscrpljujuće i da ćete sigurno naći načina da bolje iskoristite ovu svotu nego da sam ju utrošio na kupovinu slike mrtve prirode koja Vam se možda ne bi niti svidjela." Smisao darivanja novcem sada je malo realniji, zar ne?

Lista darova

U zapadnim zemljama nije tabu gostima reći što želite za poklon. Preciznije, dati im listu darova ili ime trgovine gdje se lista darova nalazi. Pomalo, taj običaj se počinje ustaljivati i kod nas. Već deseci trgovačkih centara imaju tu opciju, a njima se pridružuje i velik broj specijaliziranih trgovina porculanom, kristalom i kućanskim aparatima. Za novu obitelj koja tek oprema stan, idealno rješenje! Čak ako imate i samo 10 stvari na listi, dobro će doći za goste koji vam žele baš darovati nešto što će vam "ostati" od njih.

Idealan gost na vjenčanju

U smislu darivanja, kakav bi bio idealan gost? Ponajprije onaj koji pri uručenju pozivnice pita koliko mjesta je rezervirano za članove njegove obitelji i koji mladence pita što žele za poklon i poštuje njihove želje. Također, pristojno je, ukoliko se pojavljuje sa većim brojem članova obitelji (muž i žena sa troje djece) darivati sa nešto izdašnijim darom nego kada bi dolazio samo u paru ili kao samac. Naravno da mladenci ne očekuju od svih isto jer svi imamo različite platežne sposobnosti, no pažljiv gost će voditi računa da "pokrije stolac" za sve članove svoje pratnje. Ukoliko je u financijskoj mogućnosti, dati će i više, da nešto ostane mladencima, a ako i ne, svakako će paziti da mladenci nisu radi njega i njegove pratnje u minusu.

Još malo o novcu kao poklonu mladencima

Kod novčanog darivanja često se postavlja pitanje koliko dati. Običaj je da se daje minimalno da se pokrije "stolica" odnosno barem 50€ po osobi, najčešće oko 500 kn po glavi, ovisno u kojem kraju se vjenčanje održava. Treba imati na umu da su neki gradovi skuplji (poput Zagreba), pa cijene menija prosječnih restorana već neko vrijeme premašuju 50€. Formula za računanje idealnog dara koja se često spominje je: po gostu cijena menija (stolice) + još toliko.

Što kada mladenci "ne traže ništa" ili "imaju sve"

Idealni darovi za mladence koji se nisu izjasnili u vezi darova:
Novac – o njemu je već poprilično rečeno, a najsigurnija opcija ukoliko nemate pojma što bi mladencima odgovaralo ili izbjegavaju odgovor jer im je neugodno.
Rezervacija putovanja – bilo da se radi o vikend izletu na more, ili plaćenom tjednu u toplicama, ili možda wellness aranžmanu za dvoje, sigurno će biti odlično prihvaćen poklon!
Darovni bon – darovni bon u trgovačkom centru, darovni bon za ekskluzivni restoran ili darovni bon trgovina koje su specijalizirane za vjenčanja – izbor je na vama.

Još nekoliko savjeta za goste i mladence:

Ukoliko poklanjate novac, ne zaboravite u kovertu umetnuti čestitku sa lijepim željama.
Ako ste posebno inspirirani, umjesto čestitke uz glavni poklon možete pokloniti i butelju finog vina na kojoj ćete ispisati svoje želje, okvir za slike sa zajedničkom fotografijom s mladencima ili mini puzzle koje kad se slože predstavljaju Vašu čestitku.
Mladenci, ukoliko imate nekoliko mlađih gostiju ili onih za koje znate da su slabijeg imovnog stanja, za njih radije pripremite nekoliko prijedloga darova (ili listu darova) koje će oni lakše kupiti na karticu ili rate, nego da inzistirate na poklonu u novcu. Vjerujemo da vam je bitno da ti ljudi dođu, a njima da se osjećaju da vam poklanjaju ono što vi želite – jer jednom paru slabijih primanja daleko je teže u roku mjesec dana stvoriti 1000 kuna u gotovini nego kupiti kvalitetan usisavač za 1000 kuna na 5 rata.

Pripremila: Branka Biščan, 20.4.2008.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi