Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Vjenčani budžet – gdje i kako uštedjeti?

Budžet za vjenčanjeKada mladenci počnu stavljati cijene i brojke na papir, rijetki su oni koji ne gledaju izračun potrebnog budžeta sa nevjericom. U ovom članku dajemo vam savjete gdje sve možete uštedjeti po stotinu, pet stotina ili čak tisuću kuna po određenoj usluzi kod organizacije vjenčanja.

Ušteda na budžetu ne znači da morate odustati od svog vjenčanja iz snova, samo morate naći kompromis između svojih želja i financija s kojima raspolažete.

Osnovni savjeti za uštedu na vjenčanom budžetu:

1. Produžite vrijeme planiranja vjenčanja – ukoliko organizaciju vjenčanja rastegnete na godinu dana ili duže, imate velike šanse da više uštedite do dana vjenčanja. Primjerice ako se odlučite svaki mjesec ostavljati na stranu 500 kuna iz plaće mladenke i mladoženje, nakon godinu dana imati ćete 12.000 kuna na raspolaganju za troškove vjenčanja.

2. Izbjegavajte vjenčanja oko Valentinovog ili dana Svih svetih – poznato je da u to doba cijene cvijeća na veleprodaji mogu skočiti do 200% što automatski diže cijene vaših cvjetnih dekoracija.

3. Uzmite u obzir vjenčanje na petak umjesto subote – mnogo restorana i sala za vjenčanje baš za organizaciju svadbenih svečanosti petkom daje popust od 5-10% na cijenu menija, također neke sale daju popuste za vjenčanja "izvan sezone" npr. u vrijeme korizme, ili pred božićne blagdane.

4. Umjesto dizajnerske vjenčanice odaberite onu šivanu u salonu vjenčanica – vrlo često je najam haljina poznatih dizajnera vjenčanica dvostruko skuplji nego da iznajmite vjenčanicu koja je šivana u samom salonu.

5. Raspitajte se za besplatne stvari – bilo da iznajmljujete vjenčanicu, kaparite restoran ili nešto treće, mnoge firme vam daju neke stvari gratis: primjerice u nekim salonima vjenčanica dobiti ćete jastučić za prstenje, podvezicu i veo, a u nekim restoranima gratis kolače, svadbenu tortu ili čak vikend na moru.

Ušteda za vjenčane dekoracije

6. Napravite sami dekoracije za stolove za goste – zdjelica sa vodom u kojoj je par plivajućih svjećica i cvjetova izgledati će odlično, a vama će prepoloviti troškove dekoracija.

7. Odaberite restoran/salu kojoj nije potrebno mnogo dekoracija – sala koja je sama po sebi stilski uređena trebati će minimalne zahvate dekoriranja.

8. DJ kao jeftinija glazbena opcija – mnogo parova se odlučuje za DJ-a umjesto banda na vjenčanju i iz financijskih razloga i zbog trenda modernije svadbene večere.

9. Sami izradite pozivnice, zahvalnice i revere – ukoliko imate vremena i vrijedne pomagače, sami možete izraditi pozivnice, zahvalnice i revere. Izrada nije komplicirana, a možete značajno uštedjeti. Trebate li ideje kako izraditi bilo što za vjenčanje, pročitajte našu rubriku Napravite sami sa slikovnim korak-po-korak uputama izrade.

10. Okupljanje gostiju tek pred crkvom – izbjegavanjem tradicionalnog okupljanja gostiju kod mladoženje i mlade štedite na nekoliko stvari: hrani i piću za goste, ukrašavanju automobila te nije potrebna glazbena pratnja (tamburaši i harmonikaši).

11. Kupujte na vrijeme, na rasprodajama – cipele za mladenku, haljinu iza ponoći, odijelo i cipele za mladenca… sve to možete kupiti na nekoj od polugodišnjih rasprodaja (rasprodaje po trgovinama u pravilu su u siječnju i početkom veljače, te u lipnju i početkom srpnja). Osjećati ćete se zadovoljno kada kupite savršeno odijelo ili prelijepe cipele u pola cijene od očekivane.

Trebate li još ideja kako uštedjeti na vašem vjenčanju ili želite podijeliti svoje ideje, pridružite nam se na forumskoj temi: Vjenčani budžet - gdje se sve može uštedjeti.


Pripremila: Branka Biščan, 26.3.2009.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi