Brankin kutak
Dariov kutak
Profesionalci savjetuju
Blog mladenaca
Imenik usluga
Vjenčanja Divlje vode Dijeta

Band ili DJ za vjenčanje?

Band ili DJ za vjenčanjeKod organizacije i planiranja vjenčanja mladoženje se najviše zainteresiraju kod izbora glazbe, restorana, sale, te naravno, odijela. U ovom članku pisati ću o prednostima i i nedostacima benda, odnosno Dj-a.
Dakle, da li se odlučiti za band ili Dj-a? Oba izbora se čine naizgled idealna, ovisno o vlastitom ukusu i količinu novca koju ste spremni odvojiti za ovu bitnu stavku u organizaciji vašeg dana iz snova. Isto tako, oba izbora imaju svoje prednosti i nedostatke.

Izbor banda (glazbenog sastava) za vjenčanje

Band se sastoji od troje ili četvero, a nerijetko i od više članova. To vam predočava fizički prostor koji morate osigurati za samu glazbu na vjenčanju. Naravno, što je članovima brojniji glazbeni sastav, to više prostora morate organizirati za njega, za sve instrumente, ozvučenje i prateću opremu koju koriste.
Također, svim članovima sastava morate osigurati stol za kojim će blagovati i odmarati se u pauzama. Za svakog člana banda plaćate punu cijenu menija odnosno "stolice" jednako kao i za svakog gosta na vjenčanju.
Kod odabira glazbenog sastava trebate paziti da njihov repertoar bude približno, ako ne i u cijelosti, prilagođen vašem izboru, a isto tako, i ukusu samih uzvanika vjenčanja. Repertoar je bitan, jer za razliku od DJ-a koji može birati između tisuću pjesama da bi se prilagodio vašem ukusu, bandovi u principu imaju do stotinjak uvježbanih pjesama, a neki sastavi sviraju samo određeni tip glazbe (samo domaću zabavnu i sl.).
Taj problem možete riješiti tako da osobno, naravno u dogovoru sa bendom, poslušate kako sami band zvuči uživo na nekom drugom eventu, bilo to vjenčanje ili najobičnija svirka. Ako niste u mogućnosti odraditi taj dio plana, svakako zatražite od sastava dvd, ili barem cd, kako bi se uvjerili da je to ono što bi vi trebali za vaše vjenčanje. Naravno, ako osobno pogledate band uživo ili na dvd-u moći ćete dobiti općeniti dojam koliko kvalitetno sastav izvodi svoj repertoar, kako vodi samo vjenčanje, te da li postoje neki nedostaci na koje bi mogli utjecati da se uklone i poprave.

Moj savjet vama, kao budućim mladencima, je da nađete vremena, koliko je potrebno, za odabir kvalitetnog i susretljivog banda tako da se sa istim lako možete dogovoriti o svim detaljima koji bi vama mnogo značili na vjenčanju. Počevši od pjesme za ulazak mladenaca i prvi ples, do vremenskog razdoblja do kojeg će band zabavljati uzvanike na vjenčanju. Naravno, prednost banda je interakcija sa gostima i općenito doživljaj "svirke u živo", no nedostatak može biti i premali repertoar i neuvježbanost pjesama.

Izbor DJ-a za vjenčanje

Prijeđimo sad polako na Dj-a kao glazbenog zabavljača na svadbenoj večeri. Sama pomisao na ovu varijantu glazbenog izbora vodi do činjenice da Dj zauzima puno maje prostora u svadbenoj sali od banda, ukoliko vam je prostor bitan radi broja pozvanih gostiju.
Nedostatak u odnosu na band, može biti da Vam Dj ne može biti prateća glazba na putu od mladoženje, mladenke i crkve do restorana za vjenčanje, dok 50% bandova ujedno radi svojim mladencima i glazbenu pratnju prije svadbene večere. Za one koji se odluče za Dj-a, nikakav problem ne bi trebao predstavljati repertoar i sama izvedba pojedinih pjesama, jer, kako i svi znamo, sama glazba se reproducira sa originalne matrice. Dakle, dogovor o vrsti glazbe i određenim pjesmama, koje bi ste vi voljeli čuti na vjenčanju, se ne bi trebao dovesti u nikakvu neugodnu situaciju.
Samo vođenje vjenčanja, također, ne bi trebalo biti mnogo drugačije od onog kako ga vodi band. Većina DJ-a ima posebne igre, karaoke i ostale načine podizanja atmosfere kako bi cijeli događaj bio što veseliji.

Najveća razlika između odabira banda ili DJ-a za vjenčanje je u cijeni. Cijene za glazbeni band od 4 člana na dalje kreću se u prosjeku od 1200 eura do 2000 eura. Naravno, uvijek je moguće pokušati naći i nešto jeftinije npr. glazbeni duo ili trio. Cijene Dj-a kreću se u visini od 400 eura do 1000 eura ovisno o ozvučenju i pratećoj opremi, te rasvjeti.

Na kraju svakako imajte na umu da cijeli događaj organizirate sebi za užitak i da glazbu uklopite u samo vjenčanje onako kako bi ste vi to htjeli. A što se tiče same cijene glazbene zabave, opustite se i uživajte, jer događa se samo jednom u životu.

Pridružite se diskusiji na Forumu na temu: Band vs. DJ za vjenčanje


Pripremio: Dario Jagatić, 24.4.2009.

Povezani članci i teme:


Pošalji prijatelju Dodaj u Favorites/Bookmarks Ispiši Podijeli na Facebooku Objavi na Twitteru Pošalji na Delicious Objavi na MySpace Preporuči na Stumbleupon
Imenik djelatnosti, usluga i proizvoda za vjenčanje Angelus art
Restoran Laguna
Marketing
Kozmetički studio La Verne
Zaručili ste se? Sljedeći korak je...
Informacije o sklapanju braka i potrebnim dokumentima
Preuzmite predložak kartica s imenima za stolove
Savjeti za darivanje mladenaca
Download: bojanka i slikovnica za male goste
Brankin kutak: Kako odabrati boje, temu ili stil vjenčanja?
Dariov kutak: 50 originalnih načina kako zaprositi